LuckyFin

Duiken met een beperking? Dat kan!

“Onderwater voel ik mij vrij. Ik kan elke kant op bewegen die ik maar wil: naar links en rechts, voor- en achteruit en van boven naar beneden. Het voelt als zweven!” (citaat deelnemer).

Wil je ook dit gevoel van vrijheid ervaren, sluit je dan aan bij ons Lucky Fin programma.

Duikteam de Oester heeft als MISSIE beschreven:
De vereniging heeft ten doel de onderwatersport te beoefenen en beoefening van deze sport in de ruimste zin te stimuleren.

Om dit te realiseren zijn diverse doelstellingen opgenomen, waaronder het leggen van contacten met speciale doelgroepen waar een maatschappelijke werking van uit gaat. Om hier invulling aan te geven biedt het Lucky Fin programma van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) ons een unieke mogelijkheid om onder andere personen met een (verstandelijke en/of lichamelijke) beperking kennis te laten maken met de duiksport of zelfs in de gelegenheid stellen om een Lucky Fin duikbrevet te behalen. Met een NOB Lucky Fin brevet behoort zelfs het duiken onder begeleiding in het buitenwater ook voor deze doelgroep tot de mogelijkheden. Hiermee nemen wij als duikteam de Oester niet alleen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar verrijken we de vereniging met duikplezier voor iedereen!

Duikers met een beperking

De doelgroep voor het duiken met een beperking is breed.

  • Het betreft in principe alle personen met een beperking die niet in staat zijn of in staat kunnen worden geacht om het reguliere opleidingstraject te volgen.
  • Duikers waarvoor een aangepast programma of maatwerk nodig is om ze in staat te stellen om toch kennis te maken met de duiksport. Dit kan zich beperken tot het duiken in het zwembad, maar afhankelijk van de persoon behoort het duiken in het buitenwater ook tot de mogelijkheden.
  • Wel wordt er binnen onze duikvereniging voor alle leden een minimum leeftijd van 16 jaar gehanteerd.
  • Het kan hierbij gaan om personen met een dwarslaesie, visuele handicap, verstandelijke beperking, tot personen met een autistische stoornis, ADHD etc.

Duikteam de Oester

Wat heeft duikteam de Oester duikers met een beperking te bieden?

Onze vereniging bestaat uit ongeveer 90 leden waarbinnen iedereen in een vertrouwde en sociaal prettige omgeving kennis kan maken met de duiksport of zich in verenigingsverband verder kan ontwikkelen in het op een plezierige en verantwoorde wijze uitoefenen van de duiksport.

Binnen de vereniging hebben we de beschikking over een bevoegd opgeleid instructeur voor Lucky Fin en (gespecialiseerd) bevoegd begeleiders, die samen met de deelnemers een aangepast programma kunnen aanbieden. Op maat voor iedere duiker met haar/zijn eigen beperking en op haar/zijn eigen niveau en tempo.

Daarnaast beschikken we over een eigen clubruimte met leslokalen en maken we gebruik van zwembad “De Steur” in Kampen, dat geheel is ingericht om ook duikers met een beperking te kunnen faciliteren. Naast de standaard voorzieningen, zoals invaliden toilet, grote kleedruimtes etc., beschikt het doelgroepenbad (met een watertemperatuur van 30 graden) over een beweegbare bodem, waardoor het op alle niveaus kan worden ingesteld en het te water gaan op de doelgroep kan worden afgestemd. Ook is er de beschikking over een invalidenlift om iemand rechtstandig vanuit een rolstoel te water  te laten. Kortom, alles is aanwezig.

Wanneer blijkt dat men op termijn ook zelfstandig zou kunnen duiken, kan men binnen de vereniging doorstromen naar de reguliere duikopleidingen, waar we ruime beschikking hebben over instructeurs en goede 3* duikers (Dive Masters) voor de nodige begeleiding.

Hiermee bieden we (zeker voor de provincie Overijssel) een unieke mogelijkheid voor personen met een beperking om kennis te maken met de duiksport, de NOB en het verenigingsleven bij duikteam De Oester in het bijzonder. 

Wat heb ik hiervoor nodig

Zwemkleding en een handdoek is genoeg!

Natuurlijk heb je veel meer nodig dan alleen zwemkleding, maar dankzij onze sponsoren hebben we de beschikking over volledige duikuitrustingen voor de Lucky Fin duikers in het zwembad. Pas wanneer je door gaat voor een buitenwaterbrevet, moet je zelf zorgdragen voor een duikpak, buiten vinnen, eventueel een lamp etc. Maar dit is geen doel op zich. Belangrijkste is om eerst, samen met ons, het gevoel van vrijheid tijdens het duiken in het zwembad te ervaren en je eigen grenzen van je beperking op te zoeken. Wij zijn er klaar voor, jij ook???

Durf je de uitdaging aan, neem dan contact op met ons secretariaat: secretariaat@duikteam-de-oester.nl